Sista striden – Premiär 8 mars – Pressinbjudan

Käre Börje!
Jag måste bara säga det igen: jag är oerhört, oerhört, oerhört imponerad av dig och ditt team!!! Filmen ni gjort är ett mästerverk, alla inblandade kan vara – med största möjliga rätta – stolta över sitt bidrag!
Jag bugar djupt, du är verkligen dokumentärfilmens Orson Welles – noga, saklig, dramaturgiskt korrekt, men samtidigt tillspetsad, dramatisk och spännande!

PRESSRELEASE 2020-02-28

Berättelsen om Göteborgsläkaren Dr Erik Enby, från början tänkt som en kortfilmsdokumentär för TV4 och ett ettårigt projekt, blev ett sexårigt projekt och två långfilmsdokumentärer för biografer. Den första ”Läkaren som vägrade ge upp” gick för ofta fullsatta salonger under 18 månader (recensioner) och blev sedan internationellt prisbelönad vid filmfestivaler (länk1, Länk2).

Den andra filmen, ”Sista striden”, har premiär 8 mars 2020 på Filmhuset i Stockholm. Med begränsade resurser och en djupdykning i svensk (o)rättvisa kom den att ta drygt 4 år att göra. Den är inte bara en uppgörelse med juristväsendet, medierna och myndigheterna utan också ett ifrågasättande av tveksamma ageranden från Cancerfonden och läkemedelsindustrin.

Att genomföra detta journalistiska gräv har varit krävande och tidsödande på många sätt. Personer i avgörande beslutsposition som vägrar svara på frågor och som gör sig onåbara.

Journalister som gör karriär på att avslöja småtroll men som skyddar organiserade jättetroll som ägnat sig åt att förfölja människor som har en avvikande tanke eller framgångsrika sätt att hjälpa sjuka. Och denne läkare Erik Enby som bevisligen lyckats där sjukvården gett upp har man fråntagit läkarlegitimationen med motivering att han ”uppenbarligen är olämplig som läkare”.

Det varje journalist och medieföretag bör fundera över är om detta ärende ska mörkas utifrån vissa särintressen eller om man har en plikt att redovisa vad som kan betraktas som ett allvarligt övergrepp på inte bara människan Erik Enby, inte bara ett åsidosättande av hans mänskliga rättigheter utan ett fråntagande av en metod som skulle kunna hjälpa, lindra och rädda hundratusentals människor till ett friskt liv.

Alldeles oavsett detta bör man som journalist visa en professionalitet och ett intresse för filmen Sista striden och komma till en egen ståndpunkt.

Välkommen till Bio Mauritz söndagen den 8 mars kl 17.00
Filmhuset, Gärdet, Stockholm

Börje Peratt
Publik kan köpa biljett på Tickster

TRAILER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s