”Sista striden” av Börje Peratt – Premiären 8 mars

Sista striden med Erik Enby, filmpremiär 8 mars 2020. Bio Mauritz, Filmhuset, Stockholm. Regi Börje Peratt. Foto Torbjörn Sassersson

Några av oss i publiken hade varit med i slutfasen av redigeringen av ”Sista striden” och sett olika versioner växa fram. Ändå upplevde åtminstone jag filmen på ett nytt sätt den här söndagen 8 mars 2020 på Filmhuset. I en timme och 40 minuter satt jag totalt absorberad av en granskande journalistik som får Janne Josefssons ”Uppdrag granskning” och Macchiarini-dokumentärerna att blekna.

Text: Ulla Premmert

Återpublicerad artikel från HK Premiären på ”Sista striden” av Börje Peratt

Metodiskt och pedagogiskt nystar Börje Peratt upp alla ingredienserna i den rättsröta som förföljt Erik Enby sedan så många år. Erik Enbys goda uppsåt blir uppenbart; att undersöka kroniska sjukdomars orsak. Mörkläggning, övergrepp i rättssak, förskingring av forskningsmedel, skandalrubriker, lögner, intrång, hot och även attentat visar att makthavarna, mediafolket och läkaretablissemanget har en helt annan agenda. De vägrar att intressera sig för och utreda om det kan ligga något bakom Erik Enbys teorier och hur han agerar som läkare utifrån sina forskningsresultat. De skyr inga medel för att mörka och svartlista. Det är så upprörande! Publiken reagerade med handklappningar och kvävda rop av indignation.

Vi får återblickar från den första dokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp” och sedan ger sig regissören och hans team ut på en ”Eriksgata” för att blottlägga hur övergreppen mot Erik Enby gick till, övergrepp där alla medel verkade vara tillåtna, även urkundsförfalskning.

Teamet letar efter ”Osherinstitutet” som, enligt intentionerna för donationen, skulle utreda alternativmedicinska behandlingsformer. Kan drevet mot Erik Enby ha börjat där? Han sökte medel från Osherinstitutet för sin forskning på sambandet mellan kronisk sjukdom och mikrober i patienternas kroppsvätskor. Ett alldeles för farligt forskningsområde för nuvarande paradigm?

En pappa till en av Erik Enbys patienter anmälde Erik Enby för vållande till dotterns död. Filmen visar med all önskvärd tydlighet att anklagelsen är felaktig och myndigheternas handhavande totalt rättsosäker. En nyckelfigur är Dan Larhammar, som under lång tid dragit ut i strid mot komplementära metoder inom medicinen. Eftersom denne man både är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och medlem av skeptikerrörelsen Vetenskap och Folkbildning (VoF) har han oerhörd makt. En av instiftarna av VoF, f d kulturministern Bengt Göransson, intervjuas och beklagar den väg föreningen slagit in på; att systematiskt nedvärdera och skandalisera personer med andra perspektiv än dem som VoF står bakom.

Kulmen nås kanske när Expressens första sida likställer Erik Enbys behandling med C-vitamin med en plastikkirugs våldtäkt på patienter under rubriken ”Sveriges farligaste läkare”! Då hörs en samfälld utandning i publiken.

Att förföljelsen mot Erik Enby är koordinerad behöver man inte vara konspiratorisk för att fatta. Sverige är ett litet land och när makteliten gaddar sig samman hjälper det inte att ha ett gott uppsåt; att förstå sjukdomarnas väsen och behandla i enlighet med de forskningsresultat som man har kommit fram till.

Att premiären bevistades av EN journalist (som redan stöder Erik Enby) är skandal och kan knappast skyllas på Corona-viruset. Nu sprids filmen snart via Vimeo och då borde väl någon enda modig tidning kunna publicera en recension?  Eller är jag naiv? Ska filmen och dess explosiva innehåll först uppmärksammas i utlandet för att få det rättmätiga erkännande den förtjänar?

Vi som var där den 8 mars, låt oss sprida den åt alla håll! Till slut blir trycket så stort att barriären ger vika. Det är en revolution på gång utanför det medicinska etablissemanget, som kommer att ändra medicinhistorien.

Ritva Peratt (exekutive producent) och Börje Peratt (regissör) tar emot blommor efter premiären av Sista striden 8 mars 2020 Foto Torbjörn Sassersson

Tack Börje och hela teamet som oförtrutet arbetat med detta projekt, trots att ekonomin varit osäker och utmattning hotat! Tack, Ritva, för att du har stått vid Börjes sida. Efter filmen fick du ett rättmätigt erkännande i form av blommor och hedersbetygelser.

Ulla Premmert

Första filmen: “Läkaren som vägrade ge upp” kan du streama på Vimeo
“Sista striden” ska först visas på biografer och läggs också sedan upp på Vimeo
Trailer här
Fakta om filmen på Svensk Filmdatabas
Filmfoto: Lars af Sillén, Hans Welin samt Ritva Peratt

Stillbilder. Foto från premiären Torbjörn Sassersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s