Om

Sista striden är uppföljaren till Läkaren som vägrade ge upp, det är två långfilmsdokumentärer om läkaren Erik Enby där den första filmen redovisar hur Dan Larhammar iscensatte ett mediedrev baserat på rena påhitt och idag skulle det rubriceras som en förföljelsekampanj uppblåst av ”fejk news”.

En noga granskning av patientjournaler, myndigheters ”utredningar” och domslut och inte minst mediedrevens artiklar och program vittnar om en häxprocess. Den som begått en allvarlig kriminell handling i detta är Dan Larhammar som borde utredas för ett synnerligen ”Grovt förtal”. Inblandade medier och myndigheter är inte heller oskyldiga till det justitiemord som Enby utsatts för.

I den andra filmen följer vi hur detta justitiemord uppstått och hur Enbys enträgna överklaganden för att återfå sin legitimation avfärdats utan att man lyckas presentera eller framställa bevis eller förklaringar till något brott. Man ignorerar till och med det enda vittne som var med vid den patientkonsultation som använts för att rikta anklagelser mot Enby och som avgör huruvida Enby skulle ha avrått en patient från operation. Vittnet friar Enby från det påståendet vilket är det enda som skulle kunna betraktas som ett allvarligt brott.

Det senaste domslutet som kom från Kammarrätten gällande anhållan om resning, nöjde sig med att påstå att Enby ”uppenbarligen inte var lämplig som läkare”. Det är således ett tyckande baserat på hörsägen och utan en acceptabel juridisk precision.

Enby har nu gått vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen vilket är den sista instansen i Sverige. Besked därifrån avgör om Enby får resning och det påverkar hur dokumentären slutar.