Osher Centrum finns, finns inte, finns, finns inte …

Börje Peratt, Olle Johansson, Torbjörn Sassersson, filmare: Hans Welin. Foto: filmare Lars af Sillén

Bild från dagens inspelning på Karolinska Institutet i Stockholm där vi intervjuade forskaren Olle Johansson och redaktören Torbjörn Sassersson bland annat om Osher Centrum.

Osher Centrum var en donation på 43 miljoner kronor som skulle användas för forskning på alternativ* medicin (*integrativ, komplementär).

Erik Enby ansökte om att bli en del av det forskningsteam som skulle kunna verka för de mål som drogs upp enligt avtalet. Istället för kompetenta forskare engagerade i området fick KIs egen Martin Ingvar uppdraget, eller snarare tog det då han fortfarande hade en sådan maktposition på KI.

Det visade sig sedan att Martin Ingvar och hans kumpaner försnillade i stort sett hela summan. De har inte uppnått något av det som avtalet föreskrev. I praktiken upprättades inget Osher Centrum. Istället blev Martin Ingvar centrum för att motarbeta alternativ medicin.

När vi på KI frågade informationsdesken efter Osher Centrum, kände de inte till det och hade ingen adress, till slut skickades vi till en lokal men där fanns inget Osher Centrum. Då skickades vi vidare till en adress där Martin Ingvar påstods finnas. Där fanns en skylt ned till en källare och en oupplyst lokal. En kvinna på väg in för att öppna dörren svarade på förfrågan om denne arbetade på Osher Center; ”kind of”. Dvs ”på något slags sätt”.

Vi frågade efter Martin Ingvar och hon gick in och stängde dörren efter sig. Vi fick således inte komma in. Hon försvann in i ett näraliggande rum. Det tog dock ett bra tag innan hon kom tillbaka och påstod att Martin Ingvar var på lunch. Jag lämnade mitt visitkort och önskade bli kontaktad för att få ställa mina frågor. Det är ingen högoddsare att han inte hör av sig.

KI har drabbats av flera skandaler och Machiarinifallet kom att utredas för öppen ridå fastän man försökte få det till en internutredning såsom man gjort med Osher Centrum. Dvs det blev egentligen en Martin Ingvar-utredning där han utredde sig själv.

Även Osher Centrum borde istället få en offentlig utredning och den som kan bestämma om det är dekanus eller rektor vid KI.
Vi vill gå vidare för att ställa den frågan. Naturligtvis kommer vi aldrig att få besked om sambandet mellan Erik Enbys ansökan och att han veckorna efter denna ansökan drabbades av mediedrev.

Olle Johansson som vi nu har intervjuat har avskedats på grått papper med påståendet om att det varken finns medel eller lokaler för hans forskning. Det är inte långsökt att han och hans studier anses vara ett skoskav som man vill ha bort. Hans forskning går ut på att få fram lindring för en stor grupp som lider av ett handikapp som VoF anser inte finns.

Det spelar sedan ingen roll om var tionde person lider av elöverkänslighet och måste avgränsa sig från sådana miljöer som har hög strålning från el och mikrovågor. VoF-styrda Wikipedia har naturligtvis en artikel som nästintill raljerar med elöverkänslighet. [Därför kan inte EMF, elöverkänslighet accepteras)

”Vetenskap och Folkbildning (VoF) förnedrade Olle Johansson med förvillarpriset och därmed fick Johansson vid denna tidpunkt (2004) det vetenskapliga etablissemanget på KI mot sig. Dan Larhammar var då ordförande på VoF och hans protegé Jesper Jerkert tillträdande ordförande.

Jesper Jerkert avfärdade sedan all forskning på alternativ medicin i en artikel i Läkartidningen, med uppmaningen om att ”inte bli betraktad som ifrågasatt person”. Några år senare dömdes samme Jerkert för sexuella övergrepp på minderåriga. Han verkar fortfarande som lärare på KTH.

Ett stort antal andra verksamma på KI har avslöjats för att beslagta forskningsmedel genom att fakturera via sina egna bolag och stoppa pengar i egen ficka, således medel som ska gå till forskning för allmänhetens väl och ve.

Det som händer på KI och KTH är både uppseendeväckande och upprörande. De med hög moral drabbas av myndigheters bestraffningar emedan de som begår brott kommer undan med förtal av sina fiender, stulna pengar och kliande varandra på ryggen med forskningsmedel och jobb.

Börje Peratt

3 reaktioner på ”Osher Centrum finns, finns inte, finns, finns inte …

  1. Denna gigantiska svindel av pengar på KI och systematiska fabricering av falska vetenskapligheter, enbart för att maximera vinsterna för banker och läkemedelsföretag måste få ett slut.
    Sannolik skapar svindleriet-pengatvätten på KI, god möjligheter att frigöra kapital för att muta etablisemanget. Allt från KI:s styrelse, internrevisorer, förvaltningsrätt, media, statliga myndigheter och riksdagfolk. Betänk att allt pågått i åtskilliga decennier och systemet troligen är genomkorrumperat, väl organiserat där V o F bl a är en sammanhållande länk. Deras medlemsmatrikel är väldigt läsvärd……. högst troligt !!

    Gilla

  2. Martin Ingvar skall ställas till svars. Han måste ju kunna redogöra vad pengarna tagit vägen. Är det konstigt att man inte litar på något snart.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s